idag har Jag, Evald, Sara, Elin och hennes hund varit i Haväng och tittat på tävlingar i fårvallning. det är såååååååå roligt och intressant att se vallhundar som jobbar :) vi hade fikakorg med oss så det blev en riktigt trevlig liten utflykt. Evald skötte sig utmärkt bland alla får, hundar och bilar. (känns som att mycket har hänt på bara 3 dagar...) jag har verkligen gått in för det här med att börja om med miljöträningen igen och försöka få allt "nytt" som händer till något positivt och inte kräva/ta någonting för givet... Efter tävlingarna var vi nere vid havet så att tok-terriern Nisse fick simma lite... han var överlycklig... och det var Evald också, men han ville inte blöta ner sig för mycket ;) 

när vi kom hem så körde vi Ella (hästen) för typ 4e gången, hon är en riktig naturbegåvning... vi har haft henne sedan hon var föl och det har aldrig varit några problem med någonting, hon var trafiksäker redan från början, lär sig jättefort och är så himla pigg och positiv till allt! jag cyklade med Evald en liten runda och han åkte lite i vagnen bakom Ella också ... ångrar att jag köpte springern för jag kan inte cykla med honom i den, får så jäkla dåligt samvete för det ser absolut inte bra ut... jag brukar istället låta honom dra framför eller trava lugnt bredvid cykeln. 

nu har vi precis tränat lite "lydnad" och jag är väldigt nöjd. Evald var perfekt. vi tränade på de vanliga... apport - nu måste han hålla apportbocken i ca 3-4 sek innan klick&godis, fritt följ, ligg-stå, ligg kvar, snurr, back, slalom mellan mina ben, lite början till fjärrdirigering. vi fick mycket störning  i form av 2 andra, galna (godis/leksugna) hundar .. och en väldigt nyfiken kanin.  


jag vill anmäla till lydnadstävlingen nästa helg och även till en rallylydnadstävling i februari, men jag vet inte..... vill inte få bakslag nu när det går så bra och Evald känns så lugn och fin. jag ska iallafall till klubben och titta på tävlingen på söndag, sedan får vi se hur det blir i februari... det är ju ett tag dit som tur är, för i nuläget är vi nog inte helt startklara i rallylydnaden, jag vill ju inte visa och locka alldeles för mycket även om det är tillåtet  ;)  alltså mina tävlingsnerver är nog dubbelt så jobbiga som Evalds...

bra dag IGEN. imorgon är det körkortsteori för hela slanten (borde vara det iallafall...)
 
 
idag gick jag och Elin Finjasjöleden. det tog längre tid än vi beräknade så vi var ute i nästan 5 timmar! det kommer nog kännas i kroppen imorgon.... hehe. Vi tog bara en snabb paus för att dricka lite kaffe och äta clementin annars gick vi i rask takt hela vägen. duktigt! 

hundarna blev inte speciellt trötta eftersom dom fick vara kopplade den mesta av tiden. dock gick det över all förväntan med Evald vid möten av andra hundar och när vi tvingades gå nära stora (väldigt trafikerade) vägen i ca 1.5 km, det blev en del stress och dragande i kopplet, men inga utfall eller "skrik", så det var skönt :) tror att det gick så bra för att jag lät honom avreagera och gå i hela kopplets längd... vi var på ett så säkert avstånd från vägen att han inte ens var i närheten av bilarna om han skulle få för sig att göra utfall (fast nu gjorde han ju inte det... hihi). tycker faktiskt att han blev mindre stressad av det och kunde hålla fokus på mig istället för bilarna än när jag försöker hålla honom nära för att inte riskera att han blir påkörd. 

med andra ord en väldigt bra dag :)

imorgon ska vi kolla på valltävlingar och VP (får) i Haväng. det ska bli kul!! jag hade tänkt ta Evald med mig... får se hur det går. nu ska jag fortsätta kolla på film, vi har huset för oss själva ikväll jag och mina systrar :)
 
Det slog mig häromdagen... på Evalds födelsedag faktiskt. Evald är bara 2 år! han är inte ens "färdig" än. jag måste sluta ha så jäkla höga krav på både honom och mig själv. herregud, ca 1 år har vi tränat tävlingsinriktat i lydnaden.... det är korkat av mig att begära och tänka att han och jag borde ha klarat lydnads1:an för längesedan och kommit så himla mycket längre än vad vi gjort (tränings och tävlingsmässigt).....visst skulle vi kanske kunna ha startat i lydnaden och skrapat ihop poäng, men Evalds stress och osäkerhet är ett problem som måste gå i första hand, och det blir knappast bättre genom att tvinga sig igenom ett (tävlings)lydnadsprogram när allt omkring inte känns helt 100..., när han knappt kan befinna sig på platsen utan att gå upp i en riktigt negativ stress, när han inte ens klarar av att möta andra hundar i pressade situationer utan att göra utfall (ofta). Bilar ska vi inte ens tala om.... trots träning nästan varje dag så exploderar han praktiskt taget så fort en bil kör förbi oss på vägen, det är vårt största problem och det är ett riktigt obehagligt (och livsfarligt) beteende. 

ibland funderar jag på att skrota alla planer om att tävla med honom.. att istället bara gå flera timmar i skogen varje dag där vi trivs som bäst båda två. men nä, vi älskar ju att träna! går det 1 dag utan träning (lydnad, spår, tricks...) så går evald och gnäller, följer efter och försöker få uppmärksamhet heeeela tiden. och vi är ett skitbra team han och jag, vi gör verkligen allt tillsammans och han är så himla följsam och vill göra rätt hela tiden. alltså jag älskar denna hunden mer än livet. inser att jag måste "bara" försöka bli av med min prestationsångest, men jag VILL ju så himla mycket. 

usch.. haha, nu skäms jag över mig själv för att jag bara suttit och vräkt ur mig alla känslor här, men jag behövde nog skriva av mig. har ingen i min direkta närhet som jag kan ventilera mig hos när det gäller hund, så det får ni stå ut med. 

idag har jag promenerat med alla 3 hundar här hemma. ganska svårt att ta koppelpromenader med hundar som är heeeelt olika både när det gäller mentalitet och storlek. det gick dock väldigt bra... mötte 2 bilar och 3 hundar och evald var tyst och snäll... visst drog han en del i kopplet när bilarna körde förbi, men jag hade Luna (vår Golden) som en liten mur ut mot vägen.. hehe. det kändes underbart :) ikväll har jag och Evald tränat stegförflyttningar, ligg kvar, ligg-stå och greppa apportbocken, det har också gått jättebra, verkligen. jag är såååå nöjd med denna dagen, och med det sätter jag punkt.

kramisar från oss :)


 
 
En riktig tråkdag har det varit idag. jag sov alldeles för länge och sedan har jag varit ute och gått i skogen med Evald i regnet.... det mesta kunde varit bättre faktiskt. måste börja ta tag i körkortet och våga betala in kursavgiften för att få börja på hundsjukvårdsutbildningen. 

har lite beslutsångest om jag ska anmäla mig till en lydnadstävling på "hemmaklubben" om 2 veckor. Evald och jag har ju kört igenom lydnadsettan många gånger och han känns ganska säker på momenten.... men allt beror ju på dagsformen och om han pallar trycket på tävlingsplatsen, han har ju inga bra minnen från den klubben heller direkt....  hmmmmmmmmmmmm, svårt detdär... jag hade ju iofs behövt stryka en punkt på mina mål för 2011.... och på den punkten står det att jag ska sluta fega när det gäller tävling :P så vi får väl se... 

sitter också och funderar över om jag ska fortsätta träna både tävlingslydnad och rallylydnad, eller om det blir för "rörigt" att hålla isär olika moment som ändå är snarlika. jag tycker ju att det är så himla roligt med tävlingslydnad, men rallylydnaden passar Evald mycket bättre. jag kommer fortfarande att träna in vissa moment från de högre klasserna i lydnaden, men tror ändå att jag ska satsa fullt ut på rallylydnaden faktiskt eftersom Evald känns mest harmonisk där (och dessutom slipper jag ha så skyhöga krav på mig själv..) Det blir liksom lite mer på lek med rallyn. äh, nu ska jag sluta babbla. 

hoppas att ni mår finfint:) Här kommer två dåliga mobil-bilder från promenaden idag! 
 
 
För några dagar sedan införskaffade jag ett Hurtta-regntäcke. Dagen till ära öste regnet ner och det haglade till och med en liten stund. Efter den dagen har det varit underbart väder, fast idag blåser man nästan iväg. Har ju därför inte fått så mycket användning för täcket, men jag är himla nöjd :) Täcket är mycket tunnare än jag först trodde och det är ju bara ett plus! Evald har aldrig haft "kläder" på sig men han bryr sig inte ett dugg. På täcket finns mycket reflexer, ännu en bra grej. Det är nog en aning för stort (beställde storlek 45), men det gör ingenting tycker jag, man märker det bara på de där "gummisnoddarna" han ska ha runt benen för att hålla täcket på plats, fast de kan man lätt sy in. 

Igår spårade jag förresten med Evald. Det gick sådär, han snurrade till det ganska mycket halvvägs och jag hade glömt vart jag lagt spåret.... hehe. Måste fixa lite blod så att jag kan börja viltspåra igen.... 

Jag har förresten uppdaterat hemsidan med några nya Länkar :)
 
idag har jag min första dag som "arbetslös". jag går alltså inte längre på något schema utan de enda planerade jobbtimmarna jag har framöver är helgen v 44. dagen har jag spenderat med att sova länge, sedan har jag, mamma och evald varit i stan och handlat present till min lillasyster som fyller år imorgon! vi har träffat främmande människor, hundar och bilar och Evald har gjort allt rätt och varit jättelugn och fin. jag är väldigt nöjd :) 

nu har jag bytt om till myskläder. det är riiiiiktigt kallt idag. jag ska äta lite och sen ska jag ut och lägga ett spår tänkte jag.... det gäller att passa på när det är fint väder :) 

hoppas att ni mår bra! 
 
Sådär, då är kalaset överstökat :)  väldigt trevligt har vi haft det hela kvällen. hundbakelserna blev mer uppskattade än jag trodde... hihi.  Ingredienserna var väldigt enkla: falukorv som botten, på med ett lager leverpastej, garnera med riven ost, hundgodis och sen hade jag också lite av hundarna vanliga torrfoder. 
puss&kram
 
idag har varit en uuuuuuunderbar dag! hög luft och en massa sol   jag, min syster och hundarna har varit i stan och handlat lite saker inför helgen... jag handlade kläder till mig själv (!!!!!) det var evigheter sedan. efter det köpte vi bakad potatis på grafitti och åkte ut till hovdala och åt och hade det mysigt i solen :) 

handlade även ingredienser till hundbakelserna jag ska bjuda de fyrbenta gästerna på imorgon ;) haha. kändes jäkligt konstigt att stå i kön på ica som "vegetarian" och endast köpa falukorv och leverpastej. blä, men vad gör man inte för sin födelsedagsgris till hund :) 

imorgon är det är det släktkalas för min lillasyster (och Evald...hehe) som fyller år den 25 oktober. får väl snart börja städa och baka lite smått. tänkte först ta med mig hunden ut på en cykeltur så han får sträcka på benen lite. 

Hoppas att ni mår bra!
Kram
 
Det regnar.... och jag som skulle ut och cykla med Evald :( Detta är en riktig tråkdag. Jag är hemma själv och känner hur huvudvärken kommer krypande.. blä.

Lägger in lite mobilbilder från gårdagens promenad.